PASTA MET ZELF GERAAPTE KOKKELS

De beste crisisgerechten maak je met restjes óf met ingrediënten die je zelf in de natuur vindt. Mijn grote favoriet is en blijft pasta met kokkels. Het ziet er heel luxe uit, maar het mooie is: de kokkels liggen letterlijk voor het oprapen. Je vindt ze bij de Waddenzee en de Oosterschelde. Zelf was ik onlangs op Vlieland waar ik traditiegetrouw deze pasta maak.

Hoe je kokkels raapt? Ga met laagwater het Wad op en neem een lege pan of emmer mee. Kokkels liggen een centimeter of vier, vijf onder het zand. ­Graven kan gewoon met je handen, maar je zou ook een speelgoedharkje kunnen gebruiken. De kleinste exemplaren kun je beter laten liggen, maar vanaf een centimeter of drie zit je goed. Neem niet meer kokkels mee dan je van plan bent op te eten. Vind je een open exemplaar? Gooi die dan weg.

Voor 4 personen
minstens 1 kilo kokkels
500 gram spaghetti
olijfolie
2 peperoncini
4 tenen knolfook, in dunne plakjes
4 flinke handen kerstomaatjes, grof gesneden
2 glazen witte wijn
zout en peper
1/2 bosje bladpeterselie gehakt
optioneel: brood om in de restjes saus te dopen


Bereiding

Spoel de kokkels een paar keer goed af, net zolang tot er geen zand meer uit komt.  Ik moet vaak wel een keer of 5 spoelen. Breng een grote pan water met een flinke hoeveelheid zout aan de kook. Kook de pasta beetgaar.

Verhit ondertussen wat olijfolie in een grote pan. Doe de peperoncini erbij en bak even mee. Heb je geen peperonicini in huis, vervang ze dan door verse Spaanse, want een beetje pit is onmisbaar in dit gerecht.

Bak ook de knoflook mee en voeg zodra die begint te verkleuren de tomaten toe. Doe tot slot de schelpjes en de wijn toe. Laat goed heet worden en doe een deksel op de pan. Hussel af en toe. Ga door tot alle schelpjes open zijn, dat duurt meestal een minuut of vier. Laat ze vooral niet langer op het vuur staan dan nodig is, anders worden ze te gaar en dat is zonde.

Giet de pasta af. Doe de pasta bij de kokkels. Voeg de peterselie en een paar royale scheuten olijfolie toe en schep goed om. Serveer direct. Geef er eventueel wat brood bij om in het kookvocht te dopen.

Meer Crisisrecepten? Het boek Crisiskoken bestel je hier.

Leave a Comment