CRISISKERST: LOW BUDGET FOIE GRAS

Zolang ik me kan herinneren maak ik met Kerst kippenleverpaté. Het is feestelijk én betaalbaar; het wordt niet voor niets armeluis foie gras genoemd. Ook fijn: je bent binnen een half uurtje klaar, het kan onmogelijk mislukken en je kunt de paté al een paar dagen van tevoren maken. Sterker nog: daar wordt-ie alleen maar lekkerder van.

Het recept dat ik gebruik komt uit het kerstkookboek der kerstkookboeken: Elizabeth David’s Kerstmis. Het boek is helaas alleen nog tweedehands te krijgen, dus mocht je er een tegenkomen: koop het vooral.

Heb je geen patévorm? Gebruik dan gewoon een keramieken schaaltje. Ik verdeel het zelf altijd over twee wat kleinere schaaltjes, dan heb ik meteen twee avonden iets voor bij het aperitief.

Voor 4-6 personen

300-500 gram kippenlevers
30 + 60 gram roomboter
2 eetlepels cognac of een ander restje drank
2 eetlepels madera of port
1 teentje knoflook, fijn gewreven
Een mespuntje tijm
Zout en peper
Wat ganzenvet of geklaarde boter


Bereiding

Controleer of de levers goed schoon zijn. Snijd eventuele groene plekjes of zeentjes weg.  Smelt 30 gram boter in een koekenpan en bak hierin de levers op niet al te hoog vuur. Bak niet langer dan een minuut of vijf, het is de bedoeling dat ze vanbinnen roze blijven. 

Haal de levers uit de pan, maar laat de boter erin zitten. Giet de cognac bij de boter en laat twee minuten borrelen. Voeg de madera of port toe en laat nog een minuutje koken.

Doe de levers samen met de knoflook (Elizabeth David gebruikt een half teentje, ik een hele), tijm, zout en versgemalen peper in een keukenmachine. Voeg het mengsel uit de pan plus nog 60 gram boter toe en pureer mooi glad.

Doe het mengsel in een terrine of aardewerken schaaltje(s). Vul tot een centimeter onder de rand. 

Smelt in een schone pan wat ganzenvet. Het moet genoeg vet zijn om de paté geheel af te sluiten met een laagje van ongeveer een halve centimeter. Mocht je net zo visueel ingesteld zijn als ik, dan kun je nog een takje tijm in het vet leggen, maar dat is eigenlijk totaal overbodig. Dek de terrine of schaaltjes zodra het vet gestold is goed af met folie en zet weg in de ijskast. 

Serveer bij het aperitief met geroosterd oud brood. De paté is vet genoeg, dus boter erbij hoeft niet – en dat zeg ik niet snel.

Het boekje Crisiskoken bestel je hier. Van elk verkocht exemplaar doneren we 2,50 euro aan De Voedselbank. 

Leave a Comment