DE BALLEN VAN DRIESTERRENCHEF JONNIE BOER

Wat er gebeurt er als je een driesterrenchef iets doodeenvoudigs als een bal gehakt laat maken? Precies. Een wonder. Want de ballen van Jonnie Boer zijn groter, sappiger en lekkerder dan die van alle oma’s in de hele wereld bij elkaar. 

Voor 4 ballen:

600 g half om half gehakt
4 middelgrote eieren
100 g crackers of melba toast, fijngemalen 
2 el grove Zwolse mosterd (ik heb andere grove mosterd gebruikt, sorry Jonnie)
1 eetlepel sambal
zout
2 tenen knoflook
Een halve gesnipperde ui
Een klont boter
2 el balsamicoazijn
Optioneel: wat jus of een bouillonblokje

Bereiding

Meng het gehakt met de eieren, crackers, mosterd en sambal en een beetje zout tot een homogene massa en laat even staan. Doe wat boter in een pannetje en fruit hierin de gesnipperde ui en knoflook op laag vuur. Blus af met de balsamicoazijn en laat licht karamelliseren. Draai het vuur uit, laat afkoelen en voeg toe aan het gehakt.

Bak een klein beetje gehakt in een pannetje om te proeven of er nog wat zout bij moet. Jonnie’s advies: de bal moet vooral niet te zout zijn. 

Pers vervolgens in je handen vier dikke ballen en braad ze in de boter rondom bruin. Jonnie heeft ongetwijfeld allemaal geheime wapens in huis om die ballen te draaien zonder dat ze kapot gaan, maar ik doe dat gewoon met twee grote lepels. Doe vervolgens wat jus in de pan (niet tegen Jonnie zeggen: ik gebruikte fond uit een potje met een beetje water, maar een bouillonblokje met wat water zou ook kunnen, al herhaal ik graag nog een keer: niet tegen Jonnie zeggen) en laat de ballen in een minuut of twintig gaar sudderen. De ballen na het aanbraden een minuut of twintig in een oven van 140 graden zetten is ook een optie.

Voor erbij

Enfin. Of je nou echte jus gebruikt of stiekem een bouillonblokje in de pan gooit: de ballen zijn hoe dan ook niet te versmaden. Mocht je er iets bij willen serveren, dan heeft Jonnie nog een goed advies: serveer er wat aardappelen met wildpluk bij. Mengt daarvoor wat zelfgeplukte pinksterbloemen en zelfgeplukt spreenkruid en hak grof. Kook vervolgens 80 gram aardappeltjes glazig en gaar met een beetje zout. Als de aardappeltjes nog warm zijn roer je er wat olijfolie en de gehakte wilde kruiden door. 

Tot slot serveert hij er ook zelfgeplukte daslook bij, maar daar kom ik later deze week uitgebreid op terug.  

20 Comments

 1. Nou, dit is een blijvertje hoor!!! Onwijs lekkere ballen, heb de dubbele hoeveelheid gemaakt waarvan de ene helft grote ballen en de andere helft snackballetjes. ??

 2. Mijn oma en moeder waren een ster in het vermeerderen van gehakt, met oud brood in blokjes erbij. Een echte ‘armeluizen’-bal. Ga het nu toch eens op de Jonnie Boer mannier proberen met melba toast. Chique hoor 😉

 3. Gelukt, lekker makkelijk recept en zeer smakelijk.
  Gegeten met een aardappelpuree met mosterd en een restje oude kaas en snijbonen met verse oregano uit de tuin.

 4. Ik had overigens geen melba toast of sambal in huis dus, sorry, vervangen door knäckebröd en sriracha hot chili saus.

  1. Dat is nou net het geraffineerde van dit recept — je vindt de sambal niet terug, maar als je ‘m weglaat, weet je waarom ‘ie erin zat.

 5. Om te beginnen: DE SMAAK VAN DEZE BAL IS PERFECT.

  Maaarrrrr… bij het zien van “4 eieren” op 600 gram halfom-gehakt had ik mijn twijfels. Vier??!? Weet u dat zeker?
  Ik dacht, laat ik eens niet eigenwijs zijn, en precies het recept volgen (met dien verstande dat ik ook niet over Zwolse mosterd beschikte). En wat ik al vreesde, gebeurde ook: het gehakt werd een vrij weke massa, en de ervan gedraaide bal veranderde op het bord onder z’n eigen gewicht in minuten in iets dat nog het meest op een hamburger leek.
  Ik heb de aanvechting om er met paneermeel wat extra stevigheid aan te geven onderdrukt, en de ballen een uurtje in de koelkast gezet om ze een beetje te laten opstijven. Voor het aanbraden heb ik er weer ballen van gemaakt, en ze vervolgens met grote behoedzaamheid in de pan gevleid en ze met veel liefde en tederheid omgedraaid, in de hoop dat de warmte het eiwit zou doen stollen om zo meer consistentie aan de bal te geven… maar evengoed viel één bal aan één kant redelijk uit elkaar, en de anderen zijn weker dan me lief is.

  Ik ben dus sterk geneigd om de volgende keer minstens één ei minder te gebruiken.

  Maar nogmaals: de smaak is top. Een eerlijke, simpele, maar toch verfijnde bal!

 6. Mijn kinderen zijn er dol op.
  Ik herken de opmerking over de hoeveelheid eieren.
  Maar eh, in deze tijden van crisis en milieuverantwoord vlees eten: met eieren, crackers etc. kom ik op circa 900 gr “vlees”. Is dat niet wat veel voor 4 ballen? Of was zo’n bal vroeger in Zwolle vlees voor het hele gezin?Een soortje armeluizen pateetje?

 7. Hoi Mara, klopt dat echt dat er 4 eitjes op 600gram gehakt gaan ? Wordt toch veel te nat om ballen re draaien/ bakken?

  hoor graag!

Leave a Comment