DE ULTIEME STERRENSNACK: MARTABAK VAN RON BLAAUW

Mijn nieuwe verslaving: de martabak van Ron Blaauw. Je hebt er geen frituurpan, dure ingrediënten of ingewikkelde kooktechnieken voor nodig. Wél van levensbelang: zelfbeheersing. Ik at deze week namelijk drie van dit soort schalen leeg – zeg dus niet dat ik je niet heb gewaarschuwd. Overigens heb ik twee kleine kippendijtjes gebruikt en 7 in plaats van 8 eieren in de vulling gedaan, dat werkte net wat makkelijker.

Voor 3-4 personen

1 kippendij (of 2 kleintjes; ik heb zo’n 100-150 gram gebruikt)
1 grote witte ui, gesnipperd
1 winterpeen, in blokjes van 1 mm (ik heb hem gewoon geraspt)
2 eetlepels sambal oelek
2 eetlepels kerriepoeder 
1  theelepel zout 
1 theelepel zwarte peperpoeder
2 bosuitjes, in ringen
8 eieren, losgeklopt (ik gebruikte er 7)
10-15 loempiavellen van ongeveer 20X20 cm
Olie om te bakken (ik heb arachideolie gebruikt)

Optioneel: chilisaus (van Ron mogen we gewoon die van Go Tan gebruiken) met wat extra koriander

Bereiding
Maak eerst de vulling: kook de kippendij in water met snuf zout in 10-15 minuten gaar. Haal de kip uit het water en snijd in blokjes van een halve centimeter. Fruit de ui aan in de olie. Voeg de kip en de winterpeen toe. Voeg dan de sambal, kerrie, zout en peper toe. Als alles goed is gemengd doe je ook de bosui erbij. Laat afkoelen. Zodra het mengsel is afgekoeld voeg je de eieren toe en roer je goed. Nu is je vulling klaar. 

Maak nu de flapjes: pak een loempiavel en leg in een ruit voor je op het aanrecht. Leg 2 flinke eetlepels van het mengsel in het midden van het vel. Vouw de onderste hoek omhoog tot 2 centimeter onder de bovenste hoek.
Vouw vervolgens de rechter- en de linkerhoek naar het midden. Vouw het pakketje tot slot dicht als een envelop. Dat doet Ron ongetwijfeld allemaal stukken netter dan jij en ik, maar dat geeft niet. Wel een tip van The Master: meng een beetje bloem met water om als plaksel te gebruiken om de loempiavel dicht te plakken.

Verhit 1 cm olie in een pan. De olie moet echt goed heet zijn! Leg een paar pakketjes tegelijk in de pan (ik had geen enorme pan, dus ik bakte ze per twee) en draai het vuur wat lager zodat de pakketjes niet verbranden. Draai na 2 twee minuten om. Bak weer twee minuten. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.  Serveer met chilisaus met wat extra koriander en vooral: een koud biertje.

24 Comments

 1. Superlekker! Gemaakt voor de Paasbrunch. Nadat de eieren waren toegevoegd was de vulling wel heel dun, heb het daarom iets opgewarmd zodat het ei al iets meer gestold was.
  Echt een toprecept, ga het vaker maken! Dankjewel Mara en groeten aan Arno

  1. Goed om te horen. Het ei gaart tijdens het bakken, dus eerder opwarmen is eigenlijk niet nodig. Mocht je het lastig vinden om met zo’n vloeibare vulling te werken, dan zou je de volgende keer ook een ei minder kunnen gebruiken. Fijne dag! Mara

  1. ik koop ze altijd bij de toko (in mijn geval: Amazong Oriental op de Nieuwmarkt in Amsterdam). Maar grotere supermarkten hebben ze volgens mij ook.

 2. Klinkt heerlijk!
  Wat zou Ron doen indien je een vegetarische variant zou maken vroeg ik me af… Dan gewoon de kip weg laten, of toch nog iets toevoegen?

 3. Ik heb zo’n pak met 40 loempia vellen gekocht. Wat doe jij met de rest? Tips? Want opnieuw invriezen kan niet….

  1. Ik kan mijn eigen bovenstaande vraag al beantwoorden : neem geen dunne loempiavellen, en als je dat wel doet, gebruik dan dubbele. Bij mij lekte alle vulling er door heen en heb ik ze uiteindelijk dubbel ingepakt. Wat echt moet ( en ik dus wel moeilijk vond) is het 2 min per kant bakken. De buitenkant werd of te snel bruin en dan was de vulling dus nog vloeibaar ( bleek later) of bij zachter vuur zuigen ze te veel olie op. Maar de smaak was heerlijk, en ik ga het gewoon nog een keer proberen.

 4. Hmm en welke sambal zou Ron nemen,
  Oelek, met trassi, brandal, ? Ik denk dat shiracha ook lekker wordt.. Variaties, dat hele pak van 40 vellen met keuzes! Die van Ron, crabstick en de sambal trassi, iemand al een goeie combi voor vega ontdekt?

 5. De receptuur is prima. Je moet alleen snel werken omdat de vulling zo dun is. Dus één voor één maken. Als ze gevouwen zijn kun je ze heel even laten liggen ik heb de helft met 2 lepels vulling gemaakt en de andere helft met één lepel. De pakketjes werden met de halve hoeveelheid zo dubbel ingepakt en je krijgt een handzame “snack size”.
  Overigens kan ik mij voorstellen dat een restje rund- of hertenstoofvlees ook heel goed kan functioneren in dit recept.

  1. Dat zou je kunnen proberen. Wel zou ik dan twee eieren minder gebruiken, omdat de vulling dan wat steviger wordt.

  1. En, hoe is het afgelopen? En je kunt natuurlijk vegakip gebruiken voor een vegetarische variant. Dat ben ik althans van plan. Of rijst en extra groenten (boontjes, doperwten)

 6. Goddelijk! Wat hebben wij hiervan gesmuld zeg!
  Ik had de vulling alleen wel heel erg nat (terwijl ik ook 1 ei minder had gedaan) en ik gebruikte filodeeg (kon geen loempiavellen vinden hier in het dorp). Het vouwen van filodeeg met te natte vulling ging gewoonweg niet. Het scheurde en de vulling liep eruit enz.
  Maar de vulling stolt gelukkig heel snel in de hete pan en ze zagen er minder mooi uit maar waren zeker niet minder lekker. Ik ga ze deze week weer maken. Heeft iemand nog tips voor de natte vulling of het filodeeg? Welkom!

 7. Lekker!! Was even zoeken naar de juiste temperatuur voor het bakken… Dat was het enige min-punt 😉 Natte vulling en loempiavellen gingen prima samen. Goede tip om met water met wat bloem er in de flapjes dicht te plakken.

Leave a Comment