BUDGET NASI GORENG MET TWEE STERREN

Hij staat zonder twijfel in mijn Top 50 lekkerste gerechten aller tijden: de nasi goreng van Syrco Bakker van tweesterrenrestaurant Pure C in Cadzand. Ik kan eindeloos vertellen over de talenten van Syrco, maar in dit geval is het vooral belangrijk dat zijn roots deels in Indonesië liggen en dat hij zich enorm in de keuken van zijn voorouders verdiept. De nasi goreng hieronder is een vereenvoudigde én super betaalbare versie van de variant die hij bij Pure C serveert. 

Laat je vooral niet afschrikken door de ingrediëntenlijst. Al die potjes komen zeker leeg, want wie één keer de nasi van Syrco heeft gemaakt, is gegarandeerd verslaafd. Verder zou ik van de boemboe (dat is het kruidenmengsel) twee of meerdere porties maken, want dat is makkelijk te bewaren voor een volgende keer – en zoals ik al zei: die gaat er zeker komen.

Tot slot nog even dit: ik kook de rijst meestal een paar uur of soms zelfs een dag van tevoren. Als hij goed is afgekoeld voor je hem bakt, krijg je namelijk het beste resultaat.

 
Voor 2 personen

Voor de boemboe:

2 eetlepels kokosolie
2 stuks limoenblad, fijngesneden
3 plakjes gember, fijngesneden
2 stuks citroengras, fijngesneden
1 eetlepel trassi (dat is garnalenpasta, als je 100% vega wilt eten laat je deze weg)
4 eetlepels sambal oelek
4 eetlepels ketjap manis
1 limoen, de sap en de zeste

Voor de nasi:

2 eetlepels kokosolie
1 rode ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngesneden
Een halve spitskool
Een half stronkje broccoli
600 gr gekookte en afgekoelde rijst (daar heb je 225 gram ongekookte rijst voor nodig)
3 lente uitjes
Een half bos koriander
1 limoen, de sap en zeste

Optioneel: gebakken ei, atjargroenten, kroepoek en seroendeng.

Bereiding

Maak eerst de boemboe. Verwarm de kokosolie en bak er zachtjes de gember, citroengras en limoenblad in aan. Zodra ze lichtbruin kleuren voeg je de trassi, sambal en ketjap toe. Laat dit een minuut of tien trekken op laag vuur. Breng op smaak met de limoensap en zeste en zet weg.

Bak in een andere pan de uien en knoflook in de kokosolie totdat ze lichtbruin kleuren. Voeg de fijngesneden spitskool en broccoli toe. Bak even goed door en voeg 3 eetlepels van de boemboe toe. 
Doe de rijst erbij en roerbak alles goed door. Proef en voeg eventueel nog extra boemboe toe.
Maak de vega nasi af met gesneden lente ui, koriander en -belangrijk- sap en schil van een hele limoen. 

Serveer eventueel met een gebakken ei, atjar groenten, kroepoek en seroendeng. 

18 Comments

  1. Goeiemorgen hoorde je gister op de Radio en was nieuwsgierig naar het recept ??? 1 vraag de garnalen pasta ,1 eetlepel klopt dat? Moet het niet een theelepel zijn ?

    1. Wil niet dwarsliggen ? heb al veel nasigoreng geprobeerd voor 4 personen een mespuntje of 6 personen 2 of 3 theelepels trassie nu voor 2 personen een eetlepel.. kan me niet voorstellen dat dit goed gaat ….. diverse Surinaamse nasi meestal wat pittiger ook zit niet zoveel in.

     1. Het leuke aan recepten is: je kunt ze compleet naar je hand zetten. Syrco heeft Indische roots, en het zou best kunnen dat de originele smaken iets te heftig zijn voor sommige mensen. Gebruik dus vooral minder trassi als je wilt.

     1. Verse sereh halen, kontje eraf, buitenste bladeren weghalen, totdat je een mooie fris-lichtgroen stengeltje overhebt van een cm of 10-15.
      Dit stengeltje in de lengterichting in zo fijn mogelijke sliertjes snijden, dan dwars op de sliertjes nog eens met een scherp groot keukenmes superfijn snijden (denk aan je vingertoppen!). Hoe fijner het resultaat, des te minder heb je risico op harde stukjes in de nasi goreng.

  1. Heerlijk, maar wel erg pittig geworden met deze sambal verhouding. 1 eetlepel is al voldoende voor een scherpe smaak

  2. Voor mij is 1 limoen voldoende en omdat ik geen sambal in huis had en wel een chilipeper, heb ik die gebruikt. Zonder trassi. Heerlijk!

 1. Dank je wel voor het mooie recept. Het lijkt me heerlijk, maar hoe kan ik de boemboe het beste bewaren voor een volgende keer als ik meer maak? Invriezen? Ik hoor graag even.

 2. Hallo

  Ik ben een echte fan van de indonesische keuken, heb er enkele maanden gewoond (Bandung) en heb er met veel interesse en plezier veel van de kooktrucjes mogen leren om indonesisch écht authentiek te maken.
  Deze versie van bumbu in olie aanmaken kende ik nog niet maar ga hem zeker proberen.
  Limoentje bij de nasi: helemaal niet zo vreemd, in Indonesië krijg je er vaak een half of kwart jeruk nipis bij, een mini-limoentje.
  Wat ik wel vreemd vind zijn de hoeveelheden: een halve spitskool voor 2 personen? Maar zeker een EETlepel trasi! De indo’s zijn er niet al te scheutig mee (en velen zijn er helemaal niet zo gek op); een van de reakties hierboven kan ik dan ook goed volgen: een theelepel is al veel voor 2 personen.
  En dan de sambal: ga in Indonesië eens in een winkel vragen naar een potje sambal ulek… Ze zullen je vreemd aankijken. Ze maken die altijd zelf. De ulek in NL in die potten smaakt erg zuur. Advies: koop in de toko een kilo rawit en maak de sambal zelf met wat zonnebloemolie en een beetje zout.

Leave a Comment