CRISISKERST: MAKREEL MET EEN MICHELINSTER

Zijn pasta met broccoli was een van dé hits tijdens de eerste lockdwon, dus vroegen we Richard van Oostenbrugge van sterrenrestaurant 212 in Amsterdam om een betaalbaar en feestelijk recept voor #Crisiskerst. Hij stuurde ons deze even simpele als smakelijke makreelrilettes: stukken goedkoper dan gerookte zalm, maar minstens zo feestelijk voor tijdens je kerstbrunch. Bovendien is het binnen vijf minuten klaar – mits je de moeite neemt om de sjalotjes een nacht in de azijn te laten staan.
PS. Zoals je ziet gebruikt Richard niet alleen augurken maar ook wat vocht uit het potje, dat zorgt voor een extra frisse smaak. Nooit weggooien dus!  

Voor 3-6 personen

2 sjalotjes
2 eetlepels azijn
1 eetlepel honing
265 gram gerookte makreelfilets
200 gram Zaanse mayonaise
15 gram kervel, gehakt
60 gram augurk, brunoise gesneden
30 gram augurkenvocht
20 druppels Tabasco
2 gram zout
peper, 10 draaien uit de molen

Bereiding
Snijd de sjalotjes ragfijn. Doe ze samen met de azijn en honing in een kommetje en laat een nacht staan. Doe de volgende dag alle andere ingrediënten samen met de uitjes in een grote kom en meng met een vork.

Serveer met toast van oud brood of luxer: met stokbrood van Le Fournil in Amsterdam. Maak het brood voor het serveren onder de kraan een beetje nat en leg het 10 minuten in een voorverwarmde oven van 250 graden, dan wordt het lekker krokant. 

Het boekje Crisiskoken bestel je hier. Van elk verkocht exemplaar doneren we 2,50 euro aan De Voedselbank. 
1 Comments

  1. Zalig! Dat subtiele zoetje als je het eet. Niet nadenken over de hoeveelheid mayonaise, maar de salade verdelen over meerdere bakjes en uitdelen aan je buren/vrienden. Dan valt het echt reuze mee.

Leave a Comment