CRISISKERST: FEESTELIJK GEHAKTBROOD

Kalkoenen zijn nogal overschatte vogels, althans: voor op het kerstmenu. Behalve duur zijn ze lastig om perfect gaar te krijgen. Nu we maar drie gasten mogen ontvangen zijn ze bovendien veel te groot. En een halflege tafel met een halfgare kalkoen, dat kan er dit jaar niet óók nog eens bij. 

Gelukkig bedacht chef-kok Timo de Beurs van restaurant Slagerij de Beurs dit gehaktbrood gevuld met zachtgekookte eieren. Het is feestelijk, betaalbaar, niet moeilijk om te maken en een behoorlijke showstopper: als je er aan tafel plakken van snijdt loopt er nét een beetje eigeel uit de eieren. Serveer met Timo’s witlofcompote, het recept staat onderaan deze pagina.

Een paar opmerkingen: ik had geen pimentkorrels in huis, dus heb extra peperkorrels gebruikt. Verder heb ik voor de zekerheid een extra ei gekookt. Zachte eieren pellen is namelijk een kwestie van geduld, en dat heb ik niet. 

Voor 4-6 personen

Voor het vlees 
6 middelgrote eieren
1200 gram half om gehakt van een goede slager            
120 gram gerookte spekblokjes                                
12 gram zout                                               
3 gram pimentkorrels, gemalen
3 gram zwarte peper, gemalen
3 gram venkelzaad, gemalen 

Voor de panade
1 klontje boter
2 middelgrote uien, gesnipperd
5 takjes tijm, alleen de blaadjes, fijngesneden
1 takje rozemarijn, alleen de blaadjes, fijngesneden
1 ei
40 gram broodkruim
100 gram ketchup
5 gram tabasco
5 gram worcestershire sauce

Voor de cocktailsaus
60 gram ketchup
10 draaitjes van de pepermolen
5 gram tabasco
5 gram worcestershire sauce
snufje zout

Bereiding
Kook de eitjes 5 minuten en 20 seconden ( ja, die 20 seconden zijn echt nodig) in ruim kokend water. Laat goed schrikken door 5 minuten in koud water te leggen. Bewaar in de ijskast voor later. Meng ondertussen het vlees met de spekblokjes, het zout en de specerijen. 

Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe zorg en bak glazig, maar zorg ervoor dat ze niet verkleuren. Voeg na een paar minuten de tijm en rozemarijn toe en laat nog paar minuutjes op vuur staan. Haal van vuur af en laat afkoelen. 

Als de uien zijn afgekoeld voeg je ze samen met het ei, het broodkruim, ketchup, tabasco en worchester toe aan de vleesmix. Kneed een minuut of vijf, of totdat het een mooi geheel is en een beetje plakkerig wordt. 

Meng de ingrediënten voor de cocktailsaus door elkaar en zet weg. 

Doe de helft van de vleesmix in een cakeblik (gewoon een van de Hema is prima). Maak een diepe geul in het midden voor de eieren. Pel de eieren heel voorzichtig. Snijd een klein stukje van de kop en de kont van het eitje af, maar maar kijk uit dat je niet in het eigeel snijdt. Leg de eieren in de geul tegen elkaar aan. Bedek met overgebleven vleesmix. Zorg ervoor dat er nergens lege ruimte ontstaan in je meatloaf. Maak de bovenkant glad.

Bak het gehaktbrood 20 minuten in een voorverwarmde oven op 165 graden. Haal het na 20 minuten uit de oven en smeer de bovenkant in met de cocktailsaus. Bak vervolgens nog 20 minuten. Laat minimaal 15 minuten rusten. Snijd het gehaktbrood aan tafel in tweeën voor een extra dramatisch effect. Witlof chutney

250 gram witlof, fijngesneden

1 kleine ui, gesnipperd

150 ml Guinness

65 ml rode wijn

80 ml rode wijn azijn

70 gr bruine basterd suiker 

1kleine sjalot, fijngesneden

8 gram bieslook, fijngesneden

8 gram mosterdzaad

Zet de witlof samen met de ui, Guinness, rode wijn, azijn en suiker op een laag pitje. Laat 45-60 minuten sudderen. Het vocht moet zo goed als volledig zijn verdampt en de witlof gekarameliseerd. Haal de pan van het vuur en voeg de sjalot, bieslook en mosterdzaad toe. Breng op smaak met zout en peper. 

Het boekje Crisiskoken bestel je hier. Van elk verkocht exemplaar doneren we 2,50 euro aan De Voedselbank. 

Leave a Comment