DE KIKKERERWTEN VAN KRANENBORG

Kikkerweten zijn onmisbaar in elke crisiskeuken. Ze zijn veelzijdig én rijk van smaak. Je kunt er fluweelzachte humus van maken, maar ik gebruik ze ook vaak in plaats van vlees of vis in een gerecht. En dan is er nog deze salade van Robert Kranenborg. Hij bedacht het recept in de tijd dat hij in de Franse Provence werkte en zo smaakt het ook: super zonnig. 

Voor 4-6 personen
250 gr gedroogde kikkererwten of 400 gr uit blik 
grof zeezout
fijn zeezout
2 venkelknollen
80 ml olijfolie
zwarte peper
1 citroen, het sap
1 bos waterkers
1 krop frisée salade, de gele kern
4 takjes dille
optioneel: 250 gr geitenkaas

Bereiding
Als je kikkerweten uit blik gebruikt: spoel ze goed af en laat uitlekken. Voor gedroogde kikkererwten: leg ze in een schaal met koud water en 4 theelepels grof zeezout. Zorg dat ze minstens twee cm onder staan. Laat een nacht staan bij kamertemperatuur. Giet af en spoel onder de kraan. Doe de kikkererwten in een pan en zet ze net onder water. Breng aan de kook, zet het vuur laag en houd 1 uur tegen de kook aan. Haal regelmatig met een geperforeerde lepel het schuim weg dat zich aan de oppervlakte van het water vormt. Als de kikkererwten zacht zijn kruid je ze met fijn zeezout. Laat afkoelen bij kamertemperatuur. Giet af. 

Verwijder de harde, buitenste lagen van de venkel en bewaar voor een ander gerecht, bijvoorbeeld een soep. Splits de venkelharten in de lengte. Snijd ze in hele dunne plakjes met een scherp mes of mandoline. Leg de venkelreepjes in een schaal en breng op smaak met olijfolie, citroensap en wat zeezout en zwarte peper. Voeg de kikkererwten toe. Dek af en zet 1 uur in de ijskast.

Voeg de frisée, waterkers en dille toe aan de kikkererwten en venkel. Snijd eventueel de geitenkaas in dunne plakjes met een scherp mes (zo doet meneer Kranenborg het) of verkruimel de kaas over de salade (zo doen slordige thuiskoks zoals ik het). 

3 Comments

  1. Dit is een erg lekkere salade. Het frisse van de in citroen en olie gemarineerde venkel, combineert goed met de zachte, melige kikkererwten. Ik heb rucola gebruikt in plaats van waterkers en venkelloof van eigen venkelplant in plaats van dille. Een mooi gerecht met kikkererwten!

Leave a Comment