KOUDE AARDAPPEL-PREISOEP VAN DENNIS KUIPERS

De lekkerste truffelbereiding die ik ooit at, at ik bij sterrenchef Dennis Kuipers van Vinkeles in Amsterdam. Maar nu is het crisis, dus we schakelen van truffel over op aardappel en prei. Gelukkig is deze vichyssoise minstens zo lekker. Wat opvalt is dat de groenten worden afgewogen. Er staan dus niet ‘1 prei’ maar ‘100 gram prei’. Dat doet Dennis om het resultaat zo constant mogelijk te houden. Voor wie geen zin heeft om alles af te wegen heb ik er voor de zekerheid achter gezet hoeveel ik zelf gebruikt heb. Verder heb 5 dl room gebruikt in plaats van 8 omdat ik niet meer in huis had en dart werkte ook prima.


Voor 4-6 personen
165 gram bleekselderij, gesneden (5 stengels)
100 gram prei, alleen het wit, in ringen gesneden (1 prei)
6 gram selderijzout
olijfolie
500 gram vastkokende aardappels (bijvoorbeeld Nicola), geschild en in blokjes 
3 (runder) bouillonblokjes 
8 dl room

Doe de bleekselderij met de prei, het selderijzout en wat olijfolie in een pan en laat een minuut of vijf zachtjes stoven. Doe de aardappels, de bouillonblokjes en 1,2 liter water erbij. Laat inkoken tot je 2250 gram hebt. Dat is kokstaal voor: ongeveer 45 minuten laten inkoken. Voeg de room toe. Maak glad met behulp van een staafmixer of doe de soep in een blender. Laat afkoelen. Breng op smaak met wat zout. Serveer de soep koud. 

Leave a Comment