LIMBURGS ZOERVLEISJ VAN EEN ROTTERDAMMER


Ooit werd Limburgs zuurvlees standaard van paardenvlees gemaakt. Dat is nog steeds een uitstekend idee, maar het werkt ook prima met rund. Het recept hieronder kreeg ik van topkok Hans van Wolde. Hij is officieel Rotterdammer, maar verloor zijn hart al zo lang geleden aan Limburg dat hij inmiddels volledig is ingeburgerd. Alhoewel… zijn zoervleisj is nét even anders dan het traditionele recept. Zo gebruikt hij flink veel rode ui, wat een extra zoet resultaat heeft. Ook weigert Hans tot op de dag van vandaag zijn zuurvlees volgens traditie te binden met peperkoek, want dat vindt hij vies. En hij heeft best een punt, want peperkoek overheerst snel. In het recept hieronder wordt dus maïzena gebruikt. Mocht je net als ik stiekem toch op het laatst wat peperkoek willen toevoegen, doe het dan met mate – en zeg het vooral niet tegen Hans. 

Voor 6 personen
1 kilo rundernek of paardenvlees, in blokjes van 2 bij 2 cm
1 kilo rode uien, in ringen 
2,5 dl natuurazijn
2,5 dl water
5 laurierblaadjes
4 eetlepels bruine basterdsuiker
2 dl arachideolie
1 potje appelstroop
maïzena om te binden

Laat het vlees minstens een nacht lang marineren in de natuurazijn, water, laurier, rode ui en basterdsuiker.

Haal de stukken vlees uit de marinade, maar gooi het vocht vooral het niet weg. Dep de stukjes vlees droog. Bak ze aan in de arachideolie. Doe de overgebleven marinade en de uien erbij.

Doe een deksel op de pan en laat minstens anderhalf uur op laag vuur pruttelen. Wordt het te droog? Voeg dat wat water toe.

Doe na anderhalf uur de deksel van de pan en voeg de helft van de pot appelstroop toe. Roer goed door en proef even of er meer bij moet. Let wel op: als je er toch voor kiest om een paar sneetjes peperkoek toe te voegen, doe dan wat zuiniger met de stroop, want in peperkoek zit extreem veel suiker en anders wordt het zuurvlees te zoet.

Wil je net als Hans geen peperkoek toevoegen? Gebruik dan wat maïzena om af te binden. 

Lekker met frieten, appelmoes en veel mayonaise.

3 Comments

  1. Een hoop gespetter, maar met heerlijk resultaat .
    Echter ik mis toevoeging van zout en peper maakt het lekkerderklopt dat?
    Groet

  2. Ik kom uit Limburg en heb nog nooit peperkoek gebruikt voor mijn zuur vlees, altijd gebonden met maïzena, kort voor het opdienen.Marineren hoeft niet persé. Zo heb ik het van mijn moeder en schoonmoeder( beide Limburgs) geleerd. Peper en zout moet uiteraard wel op het vlees bij aanbraden en ik voeg meestal een maggiblokje toe. Het voornaamste ingrediënt wat ik echter mis is kruidnagel!

  3. Wat een geweldig origineel kookboek . Uitvoering erg creatief en de recepten zijn leuk.
    Ik heb alleen een aantekening bij het recept van Hans van der Wolde . Voor mij , geboren en getogen in Maastricht ,vind ik het bijna mijn plicht om over dit recept iets te schrijven . Als je de peperkoek , kruidnagels en zout en peper weglaat in het origineel recept heeft het heel weinig smaak .Als je dit heerlijke streekgerecht gaat verdikken met maizena …..heet het geen zoervleisj meer .

Leave a Comment