PASTA MET SARDIENTJES UIT BLIK

Onmisbaar in elke crisiskeuken: een voorraadje vis uit blik. Het is niet duur, lang houdbaar en je kunt er zo bizar veel mee dat mijn collega Bart van Olphen er zelfs twee kookboeken over schreef. Voor Crisiskoken stuurde mij het recept van deze pasta met langzaam gegaarde tomaten en sardientjes. Wat je ook doet: gooi de olie waarin je de tomaten gaart niet weg, want die zit bomvol smaak.

Voor 2 personen

300 gram kerstomaten 
2 tenen knoflook, grof gesneden
2 takken tijm
2 takken rozemarijn
20 ml olijfolie, extra vierge
200 gram pasta 
1 blikje sardines in olie
1 tl rode wijnazijn of sherryazijn
2 takjes basilicum, blaadjes geplukt
zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 120 graden. 

Neem een ovenschaal en meng daarin met je handen de tomaten met de knoflook, tijm, rozemarijn, olijfolie en zout en peper. Zet de schaal 20 -25 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven, meng er de rode wijnazijn door en laat langzaam afkoelen. Verwijder eventueel de takken tijm en rozemarijn (de naaldjes worden lekker knapperig in de oven, dus ik heb ze gewoon laten zitten).

Breng ondertussen een pan water met flink wat zout aan de kook en voeg de pasta toe. 

Open het blikje sardines, haal de visjes eruit en verwarm de sardines 2-3 minuten tot lauwwarm in de oven. Als de pasta gaar – al dente – is meng je hem met de tomaten en de door de tomaten gearomatiseerde olijfolie uit de ovenschaal. Leg op een bord, breek de sardines in stukken, en serveer op de pasta samen met wat basilicum en eventueel een extra scheut olijfolie. Maal er tot slot wat zwarte peper over. 

4 Comments

  1. Ik vind de recepten mooi en origineel en een goed initiatief, maar mis toch wel het crisis-element. Zo zijn kerstomaatjes bijvoorbeeld duurder dan gewone tomaten en is wijnazijn toch ook duurder dan gewone azijn. Waarom niet kiezen voor een (drupje restje rode wijn). Ook mis ik de prijs pp en t aantal calorieën per portie.

  2. lekker recept maar bij ons waren de gaartijden toch echt anders.
    zeker 30-35 min in de oven bij 150ºC

    na de oventijd heb ik de blaadjes tijm losgemaakt, de rozemarijn eruit gehaald.

    de knoflook was bij ons nog aan de rauwe kant, dus dat was ook niet helemaal goed gegaan en zou ik de volgende keer iets anders aanpakken (toch vooraf bakken? of zonder tomaten in de oven poffen en dan de tomaten toevoegen?)

  3. Heel lekker! Ik heb de tomaten doorgesneden en ook enkele gewone tomaten in vieren gebruikt. Ze mengden wat lastig met spaghetti.

Leave a Comment