DE ENIGE BLOEMKOOL DIE IEDEREEN LEKKER VINDT


Het bestaat dus écht: een bloemkoolgerecht dat iedereen lekker vindt. Ik kreeg het recept van Merijn van Berlo van Choux in Amsterdam. Officieel is het een bijgerecht, maar ik at hem als hoofdgerecht met een frisse groene salade. 

Bijgerecht voor 4 personen / hoofdgerecht voor 2 personen

Een kleine bloemkool 
Zonnebloemolie
25 & 40 gr boter 
6 blaadjes salie, tijm of rozemarijn, gehakt 
1 teen knoflook, gehakt
40 gr bloem, gezeefd
400 ml melk
150 gr restjes kaas, fijngehakt 
1 eetlepel witte wijnazijn
Nootmuskaat
3 sneetjes oud brood, verkruimeld 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de bloemkool schoon en snijd in grote roosjes. Snijd deze weer over de lengte doormidden, zodat je platte roosjes hebt die niet uit elkaar vallen. 

Bak de bloemkool vervolgens op de platte kant op laag vuur in een klein beetje olie. Laat langzaam karamelliseren, net zo lang tot de bloemkool aan de onderkant mooi bruin en gaar is, maar nog een goede bite heeft. Dat duur ongeveer een half uurtje.

Voeg 25 gram boter toe en laat bruisen tot de boter bruin boter wordt, maar let wel op: hij mag niet verbranden. Haal de bloemkool uit de pan en breng op smaak met zout en zwarte peper. 

Doe de rest van de boter in de pan en bak hierin de knoflook en salie zonder te kleuren. 

Doe alle bloem er tegelijk bij, roer goed door en gaar op laag vuur gedurende 2 minuten.

Giet nu de melk erbij en roer met een garde tot een gladde saus. Breng aan de kook en laat twee minuten pruttelen op laag vuur. 

Draai het vuur uit en roer ¾  van de kaas erdoor, net zo lang tot hij helemaal is gesmolten. 

Verfris met de eetlepel witte wijnazijn en breng op smaak met nog wat zout en zwarte peper en een paar raspen nootmuskaat. 

Leg de gebakken bloemkool met de platte kant naar boven in een schaal en overgiet met de kaassaus. Bestrooi met de rest van de kaas en broodkruim. Bak 15 -20 minuten in de voorverwarmde oven of totdat het geheel mooi bruin en krokant gebakken is. Lekker met een groene salade en eventueel een gebakken worstje. 

7 Comments

  1. Heel lekker!
    Er kan best meer salie of rozemarijn in. Ik gebruikte parmezaanse kaas en nam daar veel minder van. Voor mij was een theelepel azijn genoeg.
    Weer een fijn recept!

    1. Ik sta te popelen om te beginnen, maar Ik begrijp de snij-instructie niet:
      ‘…snijd in grote roosjes. Snijd deze weer over de lengte doormidden, zodat je platte roosjes hebt die niet uit elkaar vallen’.
      En welke kant is ‘de platte kant’
      Kan iemand dit toelichten?

  2. de bloemkool is inderdaad heerlijk. Zelfs mijn vrouw die normaal gesproken geen bloemkool eet, heeft het met smaak gegeten.
    Ik heb een combinatie van restjes geitenkaas en koemelkkaas gebruikt en een salie en citroentijm
    mooi gerecht.

  3. We hebben dit recept ook uitgeprobeerd en ……..echt een aanrader. Inderdaad een erg lekker recept voor bloemkool. Heerlijke groene salade erbij en je hebt een feestmaal. Blijft bij ons op de lijst staan.

  4. Heerlijk gerecht. Wel genoeg voor de hele straat, nou ja 6 man, maar dan eten we het morgen nog maar een keer. Ik heb iets meer kruiden toegevoegd (salie én rozemarijn) en het zout weggelaten. Was prima.

Leave a Comment to Henk Beltman Cancel Reply