DE OPLOSSING VOOR WELKE CRISIS DAN OOK: DEZE NOEDELS

Deze noedels zijn niet alleen perfect in geval van financiële crisis, maar ook bij een liefdesverdrietcrisis, een werkcrisis of algehele malaise. Althans, dat mailden de mensen van een van de meest sympathieke restaurants van Amsterdam: De Vrouw met de Baard. Toen ik ze proefde snapte ik precies waarom. Deze noedelsalade is vullend, vrolijk en goedkoop en het is net alsof de zon er een beetje van gaat schijnen. Het leuke aan dit recept is bovendien dat het niet uitmaakt welke soort noedels je gebruikt. Daarmee is het dé manier om restjes op te maken. Ook kun je variëren met groenten. Want waar het allemaal om draait is de dressing. En die is echt magisch.  

Voor 4-6 personen

Voor de dressing:
6 eetlepels light sojasaus, die is minder zout (ik heb trouwens gewone gebruikt)
4 eetlepels sesamolie 
3 eetlepels Chinese rode wijnazijn, balsamico azijn of iets wat er op lijkt
1 eetlepel suiker
4 cm gember geschild 

Voor de noedels:
550 gram noedels (ik heb soba noedels gebruikt, maar glasnoedels of udon noedels zijn ook prima)
1 scheut plantaardige olie
150 gram sugarsnaps (ik heb ze vervangen door sperziebonen, want die had ik nog over)
150 gram edamame boontjes
1 rode peper, in fijne ringetjes
3 lente-uitjes, in ringetjes
1 limoen
half bosje koriander, grof gehakt 
half bosje platte peterselie, grof gehakt
rode ui, gesneden in dunne flinters
zwarte peper uit de molen en zout
optioneel: extra limoen

Bereiding:

Maak eerst de dressing. Meng de soja, azijn, sesamolie en suiker en rasp de gember er vers boven. Kook de noedels beetgaar en spoel ze af met koud water. Doe ze in een grote schaal en roer er snel een scheut plantaardige olie door zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Blanceer de sugarsnaps kort, ze moeten beetgaar blijven. Bestrooi de noedels met de edamame boontjes, sugarsnaps, rode uisnippers en de helft van de lente-ui en rode pepers en voeg ook de dressing toe. Meng goed door. Breng eventueel op smaak met wat peper en zout. Strooi de peterselie, koriander en de rest van de rode peper en een lente-ui erover. Knijp als laatste de limoen uit over de salade. Omdat ik een serieuze limoenverslaving heb, serveer ik de salade daarna met nog wat extra partjes limoen, maar dat hoeft niet. Lekker met gepocheerde kip, garnalen of gerookte tofu. Maar zonder dat alles is hij ook verrukkelijk. 

3 Comments

  1. Heel erg lekkere dressing, de hoeveelheden lijken me niet kloppen.

    We hadden nog maar 180g sobanoedels (droog gewicht) en dit gecombineerd met de rest van de ingrediënten (iets minder lente-uitjes) was goed voor 2 1/2 eters. De verhoudingen bonen-noedels vond ik helemaal goed. Anders was het gewoon alleen maar een berg noedels geweest. Dus mijn advies zou zijn: minder noedels in relatie tot bonen.

    Verder kan ik het me ook goed voorstellen met munt, kip of garnalen, komkommer, radijsjes en/of tomaat.

    Dit recept wordt bewaard.

Leave a Comment