CULINAIR ERFGOED: DE ULTIEME BREAD & BUTTER PUDDING

Culinair erfgoed: het recept voor deze bread & butter pudding kreeg ik van Sander Overeinder van restaurant AS in Amsterdam. Hij kreeg het weer van een van de grondleggers van de Nederlandse gastronomie: John Halvemaan. Het recept is niet moeilijk, maar wel iets bewerkelijker dan een standaard bread & butter zoals die twee weken gelden op de site stond. Zo moet deze versie een nachtje opstijven in de ijskast en gaat hij vlak voor het serveren nog even onder de gril – maar dan heb je dus wel een fantastisch nagerecht voor een prikkie. 

Anders dan bij de meeste desserts, luisteren de hoeveelheden bij bread & butter meestal iets minder nauw. Zo had ik aan het eind nog best wat boter over (iets dat in mijn geval echt zelden voorkomt) en ging niet al het brood op. Maakt niet uit, want het wordt hoe dan ook lekker. Heb je geen kleine cakevorm in huis? Verdubbel dan de hoeveelheden. Dat ga ik de volgende keer trouwens sowieso doen. 

Voor 4 personen 
Een handje rozijnen
1/4 liter volle melk
1/4 liter room 
2 eieren, losgeklopt 
85 gram suiker
een paar druppels vanille-essence (in het oorspronkelijke recept wordt een half vanillestokje gebruikt, maar omdat het crisis is heb ik dat vervangen)
6 sneden brood van ongeveer 1 cm dik, zonder korst
150 gram boter
125 gram abrikozenjam

Extra: 1 klein stukje bakpapier en 1 klein cakeblik van ongeveer 20 cm. Heb je alleen een standaar cakeblik? Verdubbel dan de hoeveelheden.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 *C. Wel de rozijnen in een kom warm water. Klop ondertussen in een hittebestendige kom de melk, room, eieren en suiker door elkaar en voeg de vanille toe. Zet de kom in een pan kokend water en laat het al roerend met de garde binden tot een vla-achtige substantie. Giet door een zeef en laat afkoelen. 

Besmeer de plakken brood aan één kant royaal met boter en de jam. Beboter het cakeblik en bedek de bodem met een laag van de vanillecrème. Leg hierop een snee brood met de jamkant naar boven (geen paniek als het brood niet helemaal past, want je kunt het gewoon bijsnijden) en bestrooi met rozijnen. Hierop komt weer een laag crème met daarop weer een laagje brood en wat rozijnen. Herhaal dit tot bijna alles op is. Leg de laatste plak brood met de jamkant naar beneden. Vul het cakeblik met de resterende crème en dek af met vetvrij papier. 

Zet de vorm in een passende diepe schaal en vul deze tot 1/3 onder de rand van het blik met kokend water. Bak de pudding in 50 minuten af in een voorverwarmde oven. 

Verwijder het blik uit de waterbak en laat afkoelen. Zet vervolgens 1 dag of nacht in de ijskast om op te stijven. Vlak voor het serveren zet je het blik een paar tellen in een bak kokend water. Vervolgens stort je de pudding op een snijplank. 

Snijd de cake in plakken van 3cm en leg ze op een ovenplaat. Bestrooi met suiker en karamelliseer op de grillstand van de oven – dan wordt de binnenkant gelijk iets opgewarmd. Serveer direct.

PS. Mocht je niet blut zijn, dan zou er vanille-ijs of crème anglaise bij kunnen serveren – maar zonder is hij minstens zo lekker.

4 Comments

  1. In het recept van de bread and butter pudding staat ….” een nachtje opstijven in de ijskast “.
    Wat wordt er met ijskast bedoeld …… een diepvrieskast of een koelkast?

    Met vriendelijke groet,

    Eveline

Leave a Comment