PASTA CARBONARA (UITERAARD ZÓNDER ROOM)

Er zijn discussies die nooit op lijken te houden. Of er nou wel of juist geen room door de pasta carbonara moet is er zo eentje. Ik ben altijd team zónder geweest. Niet zozeer omdat hij zo bedoeld is, maar ook omdat het lekkerder is. Tel daarbij op dat het ook nog eens goedkoper is, en de discussie is wat mij betreft voor eens en altijd gesloten. 

Het recept van deze pasta carbonara zonder room kreeg ik van  Sherif Khalil, chef van restaurant Lazuur in Amsterdam-Noord. De eerste keer dat ik bij Sherif at was ik zo ondersteboven van zijn eten dat ik de volgende dag ben teruggegaan. Je zult merken dat hij geen knoflook gebruikt zoals ik zelf graag doe, maar een halve ui – en dat pakt goed uit.

Voor 2 personen

250 gram spaghetti 
100 gram pancetta of blokjes gerookt spek
Olijfolie om te bakken
Een halve ui, zeer fijn gesnipperd (je hebt ongeveer 40 gram nodig)
6 eidooiers 
50 gram Parmezaanse kaas of Pecorino, geraspt
4 gram peterselie, gehakt
Zwarte peper, vers gemalen 
Zout 

Bereiding
Doe een klein beetje olijfolie in een grote bakpan en bak hierin de spekjes uit. Zodra het spek is uitgebakken (het mag niet te donker worden!) bak je de gesnipperde uitjes op laag vuur nog even mee. Het is de bedoeling dat ze zacht worden, niet dat ze verkleuren. 

Pak een grote kom (je gaat hierin straks de pasta roeren, dus hij mag echt niet klein zijn) en doe hierin de dooiers, de Parmezaan, de peterselie, flink veel versgemalen zwarte peper en een klein beetje zout. Meng goed door. 

Kook ondertussen de spaghetti in een pan met ruim water en een royale hoeveelheid zout beetgaar. Giet af, maar bewaar een half kopje van het kookvocht. Zodra je de pasta hebt afgegoten, bak je de pasta samen met het kookvocht een minuut op hoog vuur in de pan met spek en ui. 

Doe de pasta, de ui en het spek vervolgens in de kom bij het eimengsel. Roer snel en goed door tot je een romige emulsie hebt. Serveer direct.

6 Comments

  1. Moet ik toch eens proberen!
    Heb een recept gekregen van Milanese vrienden en daar gaat het voor de vromigheid om de volgorde waarin je alles door de paste giet (in dat geval).
    Eerst spek en spekvet en dan ei (hele ei) met kaas geklutst…..

  2. Goddelijk lekker recept! Ik heb het gemaakt met een stukjes gebakken katenspek. Mag van mijn kinderen nooit meer een ander recept gebruiken….

Leave a Comment