MUJADARA: RIJKE SMAKEN UIT DE ARME KEUKEN

Het klinkt misschien een beetje karig: een gerecht van rijst, linzen en uien. Maar vergis je niet: Mujadara is extreem rijk van smaak. Er zijn eindeloos veel varianten, maar deze met dille-yoghurt en chili-knoflookboter kreeg ik van culinair schrijver Merijn Tol die de keukens uit het Midden-Oosten als geen ander kent. Overigens staat of valt dit gerecht met de uien: hoe langzamer je ze bakt, hoe beter het resultaat. Volgens Merijn is deze lockdown dan ook hét moment om je uienbak-skills te oefenen.  

Voor 4 personen

300 gram Basmatirijst
6 uien, in halve ringen
olie om in te bakken
150 gr bruine kleine linzen, ongekookt (ik heb groene gebruikt, ging prima)
1 kaneelstokje
4 kardemonpeulen
½ eetlepel geelwortel
olijfolie
3 eetlepels amandelen 
1 bosje dille, fijngesneden
250 gram dikke Turkse yoghurt
3-4 tenen knoflook, grof gehakt
chilivlokken
2-3 eetlepels boter 

Bereiding
Was de rijst een paar keer tot het water helderder wordt. Verhit wat olie in een pan en bak hierin de uien in niet te grote porties net zo lang tot ze goudbruin zijn. Neem de tijd en zet het vuur laag, anders wordt je gestraft met zwarte uien. 

Als je eerste portie uien klaar is, doe je die in een soeppan, samen met de rijst, linzen en zoveel water dat er één vingerkootje boven staat. Voeg voldoende zout, het kaneelstokje, de kardemonpeulen en de geelwortel toe. Breng met de deksel erop aan de kook. Draai het vuur daarna helemaal laag en laat de rijst in 15-20 min. gaar worden. 

Bak ondertussen de rest van de uien ook goudbruin en houd apart. Bak vervolgens de amandelen en hak middelfijn. 

Meng 2/3 van de gebakken uien door de rijst, samen met flink wat olijfolie.  Verdeel de rest van de uien met de amandelen over de rijst. 

Meng de dille door de dikke yoghurt samen met wat zout. 

Bak de knoflook met wat chilivlokken en zout goudbruin in de boter. 

Zoals je op de foto ziet heb ik de dilleyoghurt in een dikke cirkel rondom de rijst geschept en daarna besprenkelt met de knoflook-chiliboter. Apart serveren is ook prima, zolang je de boter maar niet vergeet.  

8 Comments

  1. Klinkt heel lekker! Vraag me af: zou je verwarmingsbron van de rijst ook gewoon uit kunnen zetten als hij gekookt heeft? Nog armoediger!

    1. Vroeger werden dingen als rijst na het aan de kook brengen wel in een hooikist gezet, dus je zou de pan van de warmtebron kunnen halen en ‘m dan in een flink dikke deken of dekbed kunnen wikkelen en dan eventueel in een doos zetten. Denk dat als je alleen de warmtebron uitzet er teveel warmte verloren gaat. Ik zou dit recept nog wel in de slowcooker willen maken op de lage stand, alleen even puzzelen met de bereidingstijd dan.

    2. Doe ik meestal wel met basmatirijst, het kookpitje uitzetten als de rijst kookt. (Met pasta kan dat ook) Het duurt dan wel langer voor de rijst gaar is. Voordeel is ook dat de rijst nooit meer aangebakt?

      Of dit voor de linzen ook werkt weet ik niet.

  2. Viel zeer goed in smaak! De hoeveelheid is volgens ons wel voor 6 of 7 personen.Gegeten met wortel-sinasappel-bladspinazie salade erbij, heerlijk.

Leave a Comment