RIJSTEBRIJ, DE NIEUWE ÉN DE OUDE VERSIE

Zet een kommetje rijstebrij met gesmolten basterdsuiker voor mijn neus en ik weet zeker: vroeger was alles beter. Alhoewel… toppatissier Jurgen Koens gaf me het recept van een nieuwe variant van dit stokoude dessert. Bij hem gaat er voor wat extra frisheid wat Griekse yoghurt, opgeklopt eiwit en zelfs basilicum door. Het resultaat is stukken luchtiger en verfijnder dan het oorspronkelijke recept. Mocht je tóch liever willen beginnen met de oude versie, dan staat hieronder ook het recept van de rijstebrij zoals wij hem vroeger thuis aten – uiteraard met een flinke schep basterdsuiker.

Voor beide recepten geldt: heb je over? Dan kun je het later prima opwarmen. Voeg als de pap te dik is geworden gewoon wat extra melk toe.

De nieuwe versie van Jurgens Koens, voor 4-6 personen:
200 gram witte rijst (dat mag gewoon basmatirijst zijn, maar risottorijst werkt ook)
1 liter volle melk
1 mespunt zout
1 halve theelepel kerriepoeder
1  kaneelstokjes
100 gram gedroogde rozijnen
110 gram suiker
150 gram Griekse yoghurt
1 citroen, de rasp 
1 eiwit
Optioneel: basilicum, pijnboompitten

Bereiding
Wel de gedroogde rozijnen in 300 gram lauwwarm water. Was de rijst en doe samen met de melk, het zout, de kerriepoeder en het kaneelstokje in een pan. Breng aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur zo laag mogelijk en laat je het langzaam gaar pruttelen tot het een mooie pap is. Bij mij duurde dat ongeveer 30-40 minuten. Haal het kaneelstokje eruit en voeg de helft (dus 55 gram) van de suiker toe. Laat een beetje afkoelen. Spatel dan de yoghurt erdoor. Giet de rozijnen af en roer er ook door. Om het nóg lekkerder te maken: klop het eiwit luchtig en voeg de resterende suiker toe. Als de schuim stevig is roer je er de raps van de citroen door. Roer door de pap. Serveer eventueel met wat blaadjes basilicum en wat geroosterde pijnboompitten.

De rijstebrij zoals ik hem vroeger thuis at, voor 4-6 personen:

200 gram arroz bomba of risottorijst
1 liter volle melk
Schil van een citroen (een sinaasappel kan ook)
1 kaneelstokje
100 gram suiker
Mespuntje zout
Basterdsuiker

Was de rijst goed. Doe samen met de melk, de citroen- of sinaasappelschil, het kaneelstokje, de suiker en wat zout in een pan en breng aan de kook.  Zodra de melk kookt, ze je het vuur zo laag mogelijk en laat je het pruttelen tot de rijst door en door gaar is en je een dikke, smeuïge pap hebt. Dat duurt ongeveer 30-45 minuten. Serveer de pap als hij nog warm is met een flinke schep basterdsuiker.

4 Comments

  1. Mijn moeder kookte vroeger de rijst met de melk en de rozijnen (hoelang weet ik niet) en dan werd de pan de hele middag onder de kussens en dekens van hun bed gezet! Oooo, wat was dat lekker, met boter en basterdsuiker.
    Feest!!!!

  2. Om je vingers bij op te eten!
    De volgende keer maak ik de rijstebrij met minder suiker en veel meer basilicum (in reepjes gesneden).

  3. De luxe versie rijstebrij bij ons thuis was verrijkt met opgeklopt eiwit en het eidooier onder de rijstebrij geroerd. En naast rozijnen zaten er ook amandelstiften in. Bovenop kwam kaneelsuiker en kersen op sap.

  4. Restje rijst van de Indonesische maaltijd laten sudderen in melk op plaatje (pas op voor aanbranden!).
    Na afgekoeld mengen met geklopte slagroom, vanille-extract en advocaat van Holtkamp. Suiker of zoetstof naar smaak. Klassedessert!

Leave a Comment