OUD BROOD VAN EEN STERRENCHEF

Nooit weggooien: oud brood. Je bakt er in no time croutons mee, gebruikt het voor wentelteefjes of maakt er bread & butter pudding van. Maar het beste doet oud brood het misschien wel in panzanella. Er zijn eindeloos veel varianten op deze Italiaanse salade van oud brood en tomaat, maar deze van sterrenchef Michel van der Kroft van ’t Nonnetje in Harderwijk is top. 

Voor vier personen (voorgerecht) of 2 personen (als maaltijdsalade)  
2 rode paprika’s
6 rijpe tomaten
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode ui, in halve ringen
 ½ eetlepel kappertjes 
1 bos basilicum of een hand rucola
10 eetlepels olijfolie
3 eetlepels rode wijnazijn 
200 gram oud (ciabatta) brood
Fijn zeezout en peper uit de molen
Optioneel: 6 ansjovisfilets 

Bereiding 
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rooster de paprika’s een kwartier of langer: ze zijn goed als ze zwart beginnen te blakeren. Laat afkoelen, en ontdoe ze van het vel en zaadjes. Snijd ze in stukken, vang het vocht op en doe zowel de stukken paprika als het vocht in een mengkom.

Ontvel ook de tomaten: dompel ze kort in kokend water en spoel koud af. Vervolgens haal je het velletje er makkelijk af. Snijd de ontvelde tomaten in stukken en doe bij de paprika’s. 

Voeg ook de knoflook, de rode ui en de kappertjes toe. Meng de basilicum (de blaadjes grof gescheurd) of de rucola erdoor. Voeg de olijfolie en rode wijnazijn toe en breng op smaak met fijn zeezout en peper uit de molen. 

Snijd of scheur het brood in stukken van 3 × 3 cm, bak krokant in een pan met olijfolie en meng met de rest van de salade. Het brood neemt nu de sappen uit de groenten op en juist dat maakt panzanella zo lekker. 

Serveer eventueel met over de lengte doormidden gesneden ansjovisfilets. 

2 Comments

    1. Lekker recept! Hier een tip voor wie ook niet zo goed tegen rauwe uien kan: zet ze rustig aan in wat olijfolie en voeg als ze beginnen wat glazig te worden een scheutje rode wijnazijn toe. Nog even laten gaan op een zacht vuurtje maar zorg dat ze nog wat bite houden.

Leave a Comment