HET ULTIEME RECEPT VOOR OUD BROOD: PAPPA AL POMODORO

Deze Italiaanse pap van tomaat en brood is even goedkoop als troostrijk. Je maakt het van oud brood en wat blikken tomaat en het kan onmogelijk mislukken. Ik kreeg het recept van Lisa en Odette Rigterink van het Buffet van Odette, een van mijn favoriete adressen in Amsterdam.

Een paar opmerkingen over de ingrediënten: het brood moet écht oud en droog zijn. Heb je dat niet in huis? Scheur dan een brood in stukken en laat een nacht drogen. Verder zou je in plaats van bliktomaten ook verse kunnen gebruiken, maar dan alleen als ze extreem rijp zijn en boordevol smaak zitten. De salie kan verruild worden voor basilicum, maar kruiden heb je zeker nodig. Hetzelfde geldt voor de peperoncini, de kleine gedroogde pepertjes. Mocht je die nog niet in huis hebben: koop ze meteen, want je kunt ze eindeloos bewaren en ze maken bijna alles lekkerder. 

Voor 4 personen

3 flinke tenen knoflook, gehakt
2 peperoncini (kleine gedroogde rode pepertjes)
Olijfolie
Handje salieblaadjes, grof gehakt 
400 gram oud en droog zuurdesembrood of vloerbrood 
4 blikken gepelde tomaten
Optioneel: Parmezaanse kaas, (pittige)olijfolie

Bereiding
Fruit de knoflook met de pepertjes in een flinke scheut olijfolie aan. Voeg de salie toe en bak nog even kort. Doe het brood erbij en bak knapperig. Maak de blikken tomaat open, giet het vocht af maar gooi het niet weg.  Voeg de tomaten bij het knapperige brood en roer de tomaten stuk. Laat 25 minuten op middelhoog vuur staan. Mocht de pap extreem dik zijn, voeg dan wat van het opgevangen vocht toe. Het is de bedoeling dat je een stevige pap met brood-chunks krijgt. Maak af met zeezout, verse peper, Parmezaanse kaas en wat (pittige) olijfolie. Lekker met een frisse salade erbij.

2 Comments

  1. We hebben een halve portie hiervan gemaakt met een half brood “Allinson” van BBrood en het was echt super lekker. Peperoncini hebben we niet, maar wel ingelegde piri piri (daarvan gebruikten we een halve peper).

    Dit recept kun je volgens mij eindelijk variëren (door andere kruiden te gebruiken) en het gaat bij ons het (virtuele) receptenboekje in.

Leave a Comment