DE BESTE KAPUCIJNERS VAN AMSTERDAM

Als zijn moeder niet thuis was aten sterrenchef Bas van Kranen en zijn vader deze kapucijners met spek. Geen idee waarom ze niet ook gewoon op de kaart van restaurant Bord’eau in Hotel de L’Europe staan, want ze zijn ongelooflijk lekker. Ook fijn voor al die stiekeme hamsteraars: alle ingrediënten zijn lang houdbaar. 

Voor 2 personen

300 gram vastkokende aardappels, geschild en in stukken gesneden
Olie om te bakken
Een flinke klont roomboter
150 gram gerookt spek, in blokjes
1 ui, in ringen gesneden 
2 potten kapucijners van 365 gram, uitgelekt en afgespoeld
2 flinke eetlepels mosterd (ik heb Dijon mosterd gebruikt, die is lekker scherp)
50 gram gefrituurde uitjes, die mogen van Bas gewoon van Conimex
1 citroen, het sap en de rasp
Een handje peterselie, gehakt

Bereiding

Kook de aardappels goed gaar, ze mogen bijna uit elkaar vallen. Bij mij duurde dat een minuut of vijftien. Haal snel uit het water, laat afkoelen en bak ze crispy in een flinke scheut olie. Voeg na 10 minuten de boter erbij en laat nog even verder doorbakken.

Bak ondertussen in een andere pan de spekjes krokant. Voeg de ui toe en bak nog een minuut of vijf of tot de ui zacht is. Meng daarna de afgespoelde kapucijners, mosterd, citroen, peterselie en gefrituurde uitjes erdoorheen.

Gooi alles bij de aardappels in de pan. Breng op smaak met zout en zet de pan dampende kapucijners midden op tafel.

17 Comments

  1. Gelijk moest ik aan Rob van Kranen en Jan Beek denken bij het zien van de pan kapucijners. Want als Wilma en ik weg waren wat maakten die dan…….jawel hoor kapucijners. Maar niet precies deze variant. Inmiddels eet ik ze ook en ga dit recept uitproberen heeft net dat beetje meer. Heeeerlijk.?

    1. Zoals Iris schrijft, de AH spekjes zijn echt goed! Veeeeel beter dan die van de vegetarische slager of vivera of zo. Je moet ze goed krokant bakken, alleen dan zijn ze lekker. Ze werken eigenlijk alleen als je het als topping gebruikt. Zodra ze te lang met vocht in aanraking komen worden ze weer zacht en zijn ze minder lekker.

  2. Goed recept, nu inmiddels twee maal gemaakt. De tweede keer een beetje gesneden appel in stukjes toegevoegd. Beide varianten zijn heerlijk.

  3. heerlijk gegeten. was zo lang geleden dat ik kapucijners had gegeten maar een prima blijvend recept hiermee gekregen. ( misschien een beetje veel vet maar mag wel voor een keertje 😉 )

  4. Leuk dit recept hier tegen te komen! Wij aten het vroeger veel thuis en nog steeds maak ik het graag. Wij aten de gekookte aardappelen met jus er los bij en daarnaast meestal nog wat Amsterdamse uitjes, zilveruitjes, augurkjes of piccalilly.
    Ik maak het recept vaak met vegaspekjes. Dat smaakt prima vind ik.

Leave a Comment