SUPERSNELLE SOLO LUNCH VAN JANNEKE VREUGDENHIL

Voor je denkt: hartige havermout, getver! Dat dacht ik namelijk ook. Maar dat was allemaal vóór ik dit recept van Janneke Vreugdenhil maakte. Sindsdien is het mijn favoriete lunch als ik niets in huis heb en er zoveel deadlines in mijn nek hijgen dat ik überhaupt geen tijd heb om de deur uit te gaan. Het is hartig, warm en binnen tien minuten klaar. En het mooie is: heb je geen chilipeper of koriander in huis, dan werkt het ook prima met fijngesneden restjes groenten en rauwkost die je nog wél hebt liggen. 

Janneke’s recept is trouwens geïnspireerd op Congee, een Chinees ontbijtgerecht dat bestaat uit rijstepap met hartige smaakmakers als sojasaus, gember, lente-ui en gefermenteerde groente of tofu. Allemaal leuk en aardig, maar Janneke’s versie met havermout is niet alleen sneller, maar ook voedzamer. Enfin. Mocht je me nog steeds niet geloven, maak hem dan toch maar gewoon. Overtuigd? In Janneke’s boek Solo Food staan veel meer snelle eenpersoonsmaaltijden.

Voor een persoon

50 g havermout

1 lente-uitje, in ringetjes

een stukje gemberwortel, fijngesneden

een stukje chilipeper, fijngesneden

een greepje korianderblad, fijngesneden

geroosterde sesamolie

Thaise vissaus en/of lichte sojasaus

Bereiding

Breng 350 ml water aan de kook. Voeg de havermout en een snufje zout toe. Draai het vuur laag en laat 10 minuten koken terwijl je af en toe roert met een spatel. Voeg zo nodig een extra scheutje water toe, tot de pap de gewenste dikte heeft. Schenk de havermoutpap in een kom en bestrooi met de lente-uit, gember, chili en koriander. Maak verder op smaak met een paar druppels sesamolie en met een scheutje vis- of sojasaus (of, zoals ik meestal doe, met allebei). 

4 Comments

  1. Ook erg lekker met in olijfolie gegaarde gember, chilipeper, peterselie (als je niet van koriander houdt, zoals ik), bosui (of ui) en een paar smaakvolle tomaten in stukjes.

Leave a Comment