MAROKKAANSE ERWTENSOEP VAN NADIA ZEROUALI

Misschien wel het makkelijkste recept in deze verzameling tot nu toe: de Marokkaanse erwtensoep van Nadia Zerouali, beter bekend als de prinses van de Arabische keuken. Deze Besara is een van de hardlopers van de CousCous Bar in Amsterdam die Nadia samen met haar compagnon Samira Dahmani runt. In Marokko wordt hij op ieder moment van de dag gegeten, zelfs als ontbijt. Ook op straat kun je Besara eten, meestal bij kraampjes die ook gegrilde sardientjes verkopen. Je snapt: zodra deze halve lockdown voorbij is wil ik onmiddellijk weer een keer naar Marokko. 

Overigens had ik weer eens lang niet alles in huis, dus heb ik de soep niet geserveerd met Marokkaans brood, maar met geroosterd zuurdesembrood – ook heel lekker. 

Voor vier personen

500 gram gedroogde spliterwten of dubbelgedopte tuinbonen

2 tenen knoflook, gepeld

zout

komijn naar smaak (ik heb een theelepel gebruikt)

Marokkaanse olijfolie (ik had alleen Italiaanse)

Chilivlokken, Pul Biber if peperoncino

Voor erbij: Marokkaans brood en wat witte ui of lente-ui

Bereiding

Vul een pan met ongeveer een liter koud water en kook hierin de spliterwten met de knoflook en wat zout in 60 minuten op halfhoog vuur zachtjes gaar. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen. Pureer glad met een staafmixer. Breng op smaak met zout, komijnpoeder en een scheut olijfolie. Als je net als ik van een dikke soep houdt, laat je de soep afkoelen en warm je hem later weer op. Het wordt dan een soort Marokkaanse snert. Serveer in kommen en bestrooi met wat extra komijn, chilivlokken en een zeer royale scheut olijfolie. Lekker met Marokkaans brood en partjes witte ui of wat lente-ui. 

1 Comments

Leave a Comment