GRIESMEELPUDDING VAN CEES HOLTKAMP

Toen ik dit recept van Cees Holtkamp aan het testen was, heb ik even overwogen om halverwege te stoppen. Voor de pudding in de vorm gaat, heb je namelijk een pan vol zulke zalige, troostrijke griesmeelpap dat de verleiding om samen met die pan pap op de bank te gaan zitten en hem in je eentje langzaam leeg te lepelen zo goed als onweerstaanbaar is. Maar goed, wie net zoveel respect voor de godfather van de Nederlandse patisserie heeft als ik, maakt de pudding braaf af. En geloof me, dan wordt hij zowaar nog lekkerder. Ook de abrikozensaus is de moeite waard, maar mocht je dat te duur of te veel gedoe vinden: ook zonder de saus is de pudding niet te versmaden. 

Voor 6 personen

100 gram gele rozijnen (ik heb per ongeluk blauwe gebruikt, dat werkt ook)
1 liter volle melk
70 gram suiker 
schil van een citroen (geen wit)
70 gram griesmeel 
een mespuntje zout 
50 gram roomboter 

Voor de abrikozensaus:
200 gram gedroogde abrikozen 
200 gram water 
200 gram suiker  
Sap van een citroen 

Bereiding
Wel de rozijnen 10 minuten in heet water zetten en giet af in een zeef. Breng ondertussen melk met suiker en de citroenschil aan de kook en laat 5 minuten trekken. Voeg de griesmeel en het snufje zout toe en laat op een laag pitje zachtjes koken. Blijf constant roeren tot het geheel zo gebonden is dat je tijdens het roeren af en toe de bodem van de pan ziet. Bij meneer Holtkamp duurt dat 8 minuten, bij mij bijna een kwartier, dus wees geduldig. Haal de citroenschil eruit en roer de boter in kleine stukjes door de griesmeelpap. Roer tot slot ook voorzichtig de rozijnen erdoor. Dit is het moment waarop je op de bank kunt gaan zitten met die pan lauwwarme goddelijke pap. Heb je een beetje ruggengraat, dan giet je alles in een natgemaakte puddingvorm en laat je de pudding 6 uur in de koeling staan. Plaats vervolgens een bord op de puddingvorm. Draai hem om, schud even los en serveer op kamertemperatuur. 

Abrikozensaus
Voor de abrikozensaus laat je de abrikozen een paar uur in water wellen. Vervolgens doe je ze samen met het water, de suiker en het citroensap in een pan. Breng aan de kook en laat een half uurtje sudderen. Pureer glad met de staafmixer of in de keukenmachine. 


7 Comments

 1. Heerlijk!
  Ik heb alleen een heel fijne rasp, dus de citroen kon ik er na het koken niet meer uithalen. Geen saus gemaakt.

  En de volgende keer doen we het zonder rozijnen. Die zijn helemaal niet nodig en maken het wel erg zoet.

  1. Beatrix : Holtkamp geeft aan mtb rozijnen: gebruik zo,n klein zuurtje.
   Past er exact bij, altijd beter als helemaal geen rozijnen.

 2. Had geen goede herinneringen aan de griesmeelpap uit mijn jeugd, maar deze is echt zalig. De abrikozensaus paste er perfect bij. Een heerlijk ouderwets toetje. Aanrader!

 3. Wat een s├║perlekker toetje is dit. De abrikozensaus past er perfect bij. Wij hebben de bordjes bijna afgelikt! Dank u, meneer Holtkamp

 4. Lekker! Ik heb de rozijnen in (hete) rum geweld en nog een scheut rum in het mengsel gedaan (q-life), de abrikozensaus bewaar ik voor de volgende keer ­čÖé

 5. Jammer dat ik Crisiskoken.nl niet eerder de Griesmeelpudding van Cees Holtkamp had gezien, want ik
  vertrouwde het recept ook niet. Terwijl Cees een top banketbakker is. Volgende keer Ga ik het weer
  maken, maar dan met veel geduld. Op Foodtube zegt Cees op de video dat je deze 10 minuten zachtjes moeten laten garen. Maar ik denk dat ik ook minstens 15 minuten moet laten garen.

Leave a Comment