BUDGET BONEN VAN BENNY BLISTO

Lauwwarme bonensalade 

Zodra ik deze lauwwarme salade proefde, heb ik chef-kok Benny Blisto van restaurant BAK in Amsterdam een app gestuurd met de vraag of hij als de sodemieter een kookboek wil gaan schrijven. Wie hem maakt snapt meteen waarom. Overigens was mijn gerookte paprikapoeder op en heb ik een pittige variant gebruikt. Dat pakte uitstekend uit. 

Dat geldt ook voor de rest van de ingrediënten: je kunt eindeloos variëren met wat er nog in je groentenla ligt. Nog een tip van Benny: maak er met behulp van restjes brood een panzanella van. Ik ga dat allemaal niet doen, want ik eet deze lauwwarme salade met wat geroosterd brood en een glas wijn. Fijne avond! 

Voor 4-6 personen

100 gram gerookte spekblokjes

scheutje olijfolie

2 grote rode uien of 3 kleine, in partjes gesneden zodat hij niet te gaar wordt en nog beetje structuur houdt

2 teentjes knoflook, fijngesneden

2 rode paprika’s, in reepjes

zout en peper

½ theelepel gerookt paprikapoeder 

200 gram snijbonen, schuin gesneden

300 gram kerstomaatjes, gehalveerd

rode wijnazijn of sherry-azijn

100 gram zwarte olijven

1 blik Cannellini bonen van 400 gram (boter of kidnetbonen zijn ook goed)

1 bosje basilicum, alleen de blaadjes

Bereiding

Zet de spekjes aan in een pan. Je kunt hiervoor eventueel ook chorizo, ham of een paar ansjovis gebruiken. Voeg wat olijfolie, de ui en de knoflook toe en bak op laag vuur zonder te kleuren. Voeg vervolgens de paprika, peper, zout en een mespuntje paprikapoeder toe en stoof een minuut of twintig tot de paprika gaar is maar niet helemaal tot pulp gekookt. Blancheer ondertussen de snijbonen 2 minuten in een pan kokend water. 

Voeg de tomaat, rode wijn azijn, olijven, uitgelekte bonen en geblancheerde snijbonen toe aan je paprikamengsel  en warm het even op maar niet lang, het idee is dat je het eet als een soort warme salade. Maak af met basilicum.

9 Comments

  1. Heerlijk, dank je wel voor dit recept, ik heb genoten.
    Ik ben maar alleen dus heb de helft gemaakt, maar dit dan wel in een keer opgegeten ?

Leave a Comment