RISOTTO MET POMPOEN VAN JULIUS JASPERS

Er zijn weinig mensen in Nederland die zo bizar veel van thuis koken weten als Julius Jaspers. Deze pompoenrisotto bewijst dat maar weer: volledig foolproof, spotgoedkoop en zo lekker dat ik er tijdens het testen speciaal een fles wijn voor heb opengetrokken. Ik heb de hoeveelheid pompoen stiekem verdubbeld (en dus geen 200 gram gebruikt zoals hieronder staan, maar 400 gram), omdat er hier in huis een puber rondloopt die anders te weinig groenten binnenkrijgt. Mocht je dat ook van plan zijn: bak de extra pompoen dan mee in het aparte pannetje en voeg hem pas later bij de rijst.

Voor 4 personen

2 sjalotten, ragfijn gesneden

50 ml olijfolie

200 g flespompoen, in kleine blokjes 

300 g arborio rijst

30 ml witte wijn of een ander restje drank

1 lt kippenbouillon

100 g Parmezaanse kaas of oude kaas

50 g boter

5 takjes platte peterselie, alleen de blaadjes, grof gehakt

zout en peper

Bereiding

Fruit de sjalot glazig in olijfolie, voeg de helft van de pompoen toe en laat twee minuten smoren. Voeg de rijst toe, laat onder regelmatig roeren even glazig worden, blus af met het restje drank en kook bijna droog. Zet de rijst onder met de helft van de warme bouillon, blijf garen en roeren en voeg beetje bij beetje warme bouillon toe als de rijst te droog wordt. Ga hiermee door totdat de rijst zacht is, maar wel een kleine bite heeft. Dit duurt ongeveer 30 minuten.

Bak ondertussen in een apart pannetje de andere helft van de pompoen in een beetje olijfolie en breng op smaak met peper en zout.Controleer of de risotto gaar is, roer er dan boter en geraspte kaas door en voeg de gebakken pompoen toe. Verdun eventueel nog met een lepel bouillon. Strooi peterselie over de risotto en serveer direct.

4 Comments

Leave a Comment