PASTA VAN STERRENCHEF RICHARD VAN OOSTENBRUGGE

Toen Richard van Oostenbrugge van restaurant 212 in Amsterdam nog in het buitenland werkte, stond hij vaak in de keuken met Italiaanse koks. In die tijd kwam deze pasta regelmatig op tafel tijdens de personeelsmaaltijd. Hij hoort eigenlijk met cime di rapa – een soort raapstelen – maar Richard’s versie met broccoli is misschien nog wel lekkerder.

Geen orecchiette in huis? Geeft niet. Omdat veel pasta voor mijn neus was weggehamsterd, heb ik gewoon penne gebruikt. Wél essentieel in deze pasta: de pepers en de ansjovis. Van die laatste heb ik er zelfs een paar extra toegevoegd, omdat ik verslaafd ben aan de umamismaak die ansjovis aan een pastasaus geeft. 

Voor vier personen

2 kleine stronken broccoli

3 geplette knoflooktenen

2 fijngesneden Spaanse pepers (met zaadjes)

1 gesnipperd sjalotje

8 ansjovisfilets

2 laurierblaadjes

een royale scheut olijfolie

600 gr orecchiette (of een andere pastasoort die nog niet is weggehamsterd)

zout

150 gr geraspte Parmezaanse kaas

80 gr geroosterde pijnboompitten

Bereiding

Snijd de broccoli’s met stelen en al in grove stukken en kook goed gaar in een pan met zout water. Bewaar het kookvocht. Zweet in een andere pan knoflook, peper, laurierblad, het sjalotje en de ansjovis in olijfolie. Prak met een vork de gare broccoli en het olijfolie-kruidenmengsel tot een grove saus. Kook de pasta in het kookvocht van de broccoli beetgaar. Giet af en meng de broccolisaus door de pasta. Schep in warme diepe borden, bestrooi met Parmezaan en pijnboompitjes en besprenkel met een beetje olijfolie.

23 Comments

 1. Het lijkt me een heerlijk recept maar niet echt crisis als je het mij vraagt .
  2 grote brocollie voor 4 personen, parmesan en pijnboompitten….

  1. Broccoli momenteel in de aanbieding bij de grootgrutter.. ik vond het een lekker recept, vanavond van gesmuld!

   1. Had deze lang geleden in London n keer gegeten maar dan met pittige Italiaanse worst wat heerlijk was, dit gerecht deed me er weer aan denken dus nu zelf gemaakt wederom met heerlijke Italiaanse spicy sausage en penne waar de broccoli dan heerlijk zacht wordt en in gaat zitten, elke hap een grotere glimlach…..mooi glas Vermentino erbij…rest kun je zelf invullen 🙂

 2. 2 weken geleden vond ik de echte cime di rape bij een turkse super op de van wou. Qua smaak is er duidelijk verschil met de broccoliversie: cime di rape is een wat bittere groente waardoor je een heel on-nederlands smaakpalet op je bord krijgt. Heel bijzonder, en ook lekker!

 3. Gemaakt en gesmaakt.
  Toch : kan me niet aan de indruk ontrekken dat het sausmengsel eigenlijk een grote portie pesto is ?.

 4. Gisteren dit recept klaargemaakt. In één woord: simpel en toch geweldig.
  We hebben ietsje minder ansjovis gedaan in de vrees dat de umami zou overheersen, maar het kon gerust nog wel eentje meer zijn.
  Het olie/knoflook etc mengsel echt op een heel laag vuurtje heel rustig laten pruttelen terwijl de pasta kookt, en op het laatst breng je alles bij elkaar en slamat makan, of bij dit gerecht: buon apetito!
  Oh ja, we hebben wat cherrytomaatjes uit de oven erbij gedaan en wat olijfjes als garnituur.

 5. Ik ga het vanavond maken. Maar ik vraag me af wat er qua pittigheid met 2 Spaanse pepers mét zaadjes(!) gebeurt? Of verandert de scherpte door het zweten ofzo?

 6. Goed recept! Ik ben geen ansjovis fan maar in dit mengsel is het niet zo dominant. Zelfs mijn tweeling van 3 jaar oud heeft letterlijk de vingers erbij afgelikt! (Had wel de pepers weggelaten)
  Bedankt voor de inspiratie

Leave a Comment