OUD BROOD-ONTBIJT VAN SPAANSE HERDERS

MIGAS DE PASTOR

Een van de lekkerste ontbijtgerechten aller tijden komt uit Spanje: gebakken broodkruimels. Migas betekent letterlijk ‘broodkruimels’ en pastor verwijst naar de herders die dit gerecht vroeger aten als ontbijt. De bereiding was simpel: ze verkruimelden hun oude brood en bakten het met wat knoflook, paprikapoeder of kruiden in reuzel of schapenvet. Op goede dagen aten ze het met wat spek, worst of ham en soms met een spiegelei of wat druiven. 

Later ontstonden er talloze varianten op de migas de pastor, waaronder migas con salsa de tomates (met tomatensaus) en mijas negras (met melk, suiker en geraspte chocolade), maar de oorspronkelijke variant vind ik veruit de lekkerste -zeker als je hem serveert met druiven en chorizo. Je kunt het prima maken met vers brood, maar volgens puristen moet het brood dat je gebruikt minstens vier dagen oud zijn, iets wat makkelijk lukt nu heel Nederland massaal brood heeft gehamsterd. Wat die chorizo betreft: als je je even geen goede kunt veroorloven, laat hem dan gewoon weg en kies voor wat extra spek en paprikapoeder. 

Ingrediënten

500 gram witbrood, liefst van een paar dagen oud

100 gram reuzel of olijfolie

150 gram chorizo of gerookt spek, in blokjes

4 tenen knoflook

zout

extra: een spiegelei of wat chorizo en witte druiven

Bereiding

Snijd de avond van tevoren het oude brood in kleine blokjes. De volgende ochtend verhit je reuzel of olijfolieolie in een grote koekenpan en bak je de spekjes goudbruin. Voeg knoflook toe en bak goudgeel. Voeg ten slotte het brood toe en bak al roerend goudbruin en knapperig. Serveer met een spiegelei of witte druiven en chorizo.

Leave a Comment