DE GOEDKOOPSTE (EN LEKKERSTE) PASTA OOIT

PASTA E CECI

Een van de oudste, goedkoopste, lekkerste en smeuïgste pastagerechten die ik ken. Bovendien is er geen voordeligere manier om hongerige pubers of zelfs een heel studentenhuis te voeden. Fotogeniek is deze pasta met kikkererwten dan weer niet (en dat is zoals je ziet nogal een understatement), maar écht lekker eten is nou eenmaal niet gemaakt voor Instagram.

Pasta e ceci houdt het midden tussen een pasta en een soep, wat in Italië allebei voorgerechten zijn. Ik serveer gewoon een grote kom als hoofdmaaltijd – met een stuk brood erbij en wat goede olijfolie erbij is dat meer dan genoeg.

En goed nieuws voor iedereen die niet heeft gehamsterd: je kunt voor dit gerecht echt elke pastasoort gebruiken die je in huis hebt. Een soeppasta zoals ditalini bijvoorbeeld, maar het werkt ook uitstekend met wat in stukjes gebroken tagliatelle. En mocht écht bijna alle pasta voor je neus zijn weggekaapt: je kunt zelfs in stukjes gebroken lasagnevellen gebruiken.

Voor 4 personen als voorgerecht, voor 2-3 personen als hoofdgerecht:

1 ui, gesnipperd

1 stengel bleekselderij, fijngehakt 

2 tenen knoflook, fijngehakt

Een flinke scheut olijfolie om in te bakken

2 takjes rozemarijn

2 blikken kikkererwten van 400 gram, uitgelekt en schoongespoeld.

0,5 liter groenten- of kippenbouillon

100-150 gram restjes pasta

Een royale scheut van de beste olijfolie die je in huis hebt

BEREIDING

Doe de ui, bleekslederij en knoflook samen met een flinke scheut olie in een grote pan. Haal de naaldjes van de rozemarijn, hak ze fijn en voeg bij het uienmengsel. Laat een kwartiertje op laag vuur fruiten tot alles zacht is. 

Voeg de uitgelekte kikkererwten en de bouillon toe en kook 20-30 minuten. Haal de helft van de kikkerweten uit de pan en hou even apart. Pureer de rest van de soep met een staafmixer. 

Doe tot slot de pasta in de pan en voeg ook de rest van de kikkererwten weer toe. Kook een minuut of tien of tot de pasta gaar is. Serveer met een royale scheut van de beste olijfolie die je in huis hebt.   

15 Comments

  1. Wat een troostrijke maaltijd! We hebben de pan nog op tafel staan – het was héérlijk! Toprecept en zeker voor herhaling vatbaar, ook in betere tijden 🙂

    1. Die Parmezaanse kaas en de pijboompitten kunnen ook weggelaten worden. De broccoli niet, maar die is echt goed te betalen – zeker op de markt.

    2. Hier sluit ik mij volmondig bij aan! Heerlijk om zo iets warms en vertrouwds op tafel te kunnen zetten. Aanrader.

  2. Superlekker recept!! We hebben er thuis van gesmuld :).
    Sowieso vind ik je initiatief geweldig en zie dat er weer een aantal nieuwe recepten op staan. Ga zo door!!

  3. Dit hebben we inmiddels 2x gekookt, een keer zoals hier omschreven, de tweede keer met een beetje diepvries-spinazie erin en extra olijven. Een goede basis voor heerlijke pasta.

  4. Wat ziet dat er vies uit!
    Zei mijn zoon van 8jr.
    Vervolgens werd er een potje geska strooikaas bijgehaald. En ging het met genoegen naar binnen. Mocht ik nog best eens maken…

Leave a Comment