ERWTENSOEP VAN DE WERELDKAMPIOEN


Het bestaat écht: een Wereldkampioenschap Snertkoken. Boy Hamers won hem maar liefst twee keer. Deze voormalige chefkok van Maison van den Boer deelde zijn recept dik vijftien jaar geleden in het onvolprezen boekje De Perfecte Kok van Marcus Polman. Sindsdien heb ik nooit meer andere erwtensoep gemaakt en staat ie ook deze winter weer volop op tafel. Omdat erwtensoep ook nog eens heel betaalbaar is, heb ik Marcus gevraagd of ik het recept op Crisiskoken mocht delen. 

Het geheim van de wereldkampioen? De groente wordt in een aparte pan gefruit en pas later aan de soep toegevoegd. Wat ook helpt is de verse worst. Ik koop hem altijd bij Slagerij Siem van der Gragt in Amsterdam (waar ik ook de ribben haal én het spek voor bij het roggebrood). Mocht je er geen kunnen vinden, dan is gewone rookworst ook prima. Voeg die dan wel pas later toe. 

Let op: ik maak de soep altijd een dag van tevoren. Dag twee is hij dan lekker dik. De derde dag is hij zelfs zo dik dat er een pollepel rechtop in de pan kan blijven staan. Vanaf dat moment heet het snert. 

Voor een flinke pan soep

500 gram spliterwten uit een pakje

500 gram verse worst

500 gram platte ribben 

250 gram ui, gesnipperd

250 gram prei, in ringen 

250 gram knolselderij, geschild en in kleine stukjes 

50 gram boter

3 bouillonblokjes

1 bosje selderij, gehakt

Peper en zout

Voor erbij: roggebrood met katenspek of blank spek

Bereiding
Breng de spliterwten met 2,5 liter water, de verse worst, de platte ribben en wat zout aan de kook. Haal zodra het water kookt het (vuile) schuim eraf en voeg de bouillonblokjes toe. Haal de platte ribben en de worst na circa 90 minuten uit de pan. 

Wrijf de spliterwten met het kookvocht door een zeef of een passe-vite (dat is een roerzeef). 

Smelt in een andere pan de boter. Fruit de groenten even aan, voeg een halve liter water toe en beng aan de kook. 

Voeg de groenten met het kookvocht toe aan de soep en breng op smaak met versegemalen peper. Ook het vlees kan terug in de pan. In het recept van Hamers staat het niet, maar ik pluk altijd het vlees van de botten, snijd het fijn en gooi de botten weg. 

Voeg als laatste de selderij toe. Serveer met roggebrood en spek. 

Leave a Comment