PESTO VAN ZELFGEPLUKTE DASLOOK

Ooit was het voorbehouden aan chefs en culisnobs: ingrediënten in het bos of park bij elkaar sprokkelen. Maar dat was vóór corona. Nu we weer meer koken dan ooit én opeens stukken minder verdienen, is boodschappen doen in het park hartstikke logisch. Tel daarbij op dat het opeens levensgevaarlijk is met z’n allen naar de supermarkt te gaan en niets staat een wildplukrevival nog in de weg.

Wat ook helpt is dat het daslookseizoen weer is begonnen. Deze blaadjes smaken naar een kruising tussen knoflook en bieslook en je maakt er snel een verrukkelijke pesto mee. Daarom stond ik zondagochtend extra vroeg in het Flevopark, maar in het Amsterdamse Bos, het Vliegenbos en het Sloterpark groeit ook meer dan genoeg. Daslook is makkelijk te vinden omdat het vaak in enorme hoeveelheden bij elkaar groeit. Je herkent het aan de langwerpige groene blaadjes. Twijfel je? Kneus dan een blaadje en ruik er even aan. Als je een duidelijke knoflookgeur ruikt, zit je goed.

Let wel even op: ga niet naar het park of bos als het druk is, maar pluk bij voorkeur vroeg in de ochtend als de rest van Nederland nog ligt te slapen en je het park voor jezelf hebt. 

Voor 2-4 personen
Een flinke bos daslook
50 gram walnoten, amandelen of pijnboompitten
50 gram oude kaas of Parmezaam, in stukjes
75 ml olijfolie 
Zout

Bereiding
Was de daslook. Doe de blaadjes samen met de walnoten en de kaas in de blender. Heb je een goede staafmixer? Daar lukt het ook prima mee. Voeg de olijfolie toe en draai tot een smeuïge saus. Als je de pesto nog te dik vindt, voeg je nog wat olie of een beetje water toe. Breng op smaak met zout. Twee of drie grote eetlepels over een bord dampende pasta doen en je hebt niet alleen een van de lekkerste, maar ook een van de goedkoopste pasta’s die er zijn.

9 Comments

  1. Geweldig excuus om het bos in te gaan (en dus wat daslook te scoren). Veel meer pit dan de gewone basilicumpesto, geweldig!!!

  2. Zowaar net nog wat geplukt in het Vliegenbos, ik kon niet zo heel veel vinden, maar wel geslaagd en vanavond een pastaatje mee maken 🙂

  3. Heerlijk en eenvoudig. Met daslook van het pad naast mijn tuin. Het leverde een verse en beetje aardse smaak op.

  4. Pas wel op want het is een beschermde plant waarvan het pluken in nederland verboden is. Het kan je een fikse boete opleveren. In duitsland mag het wel.

  5. Zorg wel dat je garanties hebt dat a) de daslook aangeplant is (anders is plukken strafbaar) en b) dat er geen honden, vossen, katten etc in de buurt komen (niet fris en gezondheidsrisico bijv lintworm).

Leave a Comment